söndag 29 september 2013

Klippte håret! :O


Klippte av mitt långa hår!:O ca 15 cm tror jag att det var.
Har ju långt hår iallafall fortfarande haha, men är så skönt att slippa strypa sig själv i sömnen ;)
Nej men det är mycket lättare, och mina toffsar går inte sönder... :P

Miguel en gaykille från chile är utbildad frisör och klippte mitt hår. Han pratar inte ett ord engelska och har jobbat här en hel säsong. Alla spanjorer har jobbat i köket tillsammans där alla i köket pratar spanska med varandra, utom en kiwi-kille. Den killen fick panik tillslut för att han pratar engelska i sitt egna land och jobbar i sitt egna land men förstår ingenting vad som pågår, vad som ska göras osv, för att alla i köket pratade spanska med varandra. Då fick HAN flytta till ett annat cafe när Han klagade på att de andra inte pratar engelska. Då fick han byta ställe att jobba på och så tog de in en annan kille från det stället som pratade spanska.

Alltså vad är det för slags anpassning när man kommer till ett annat land?

Har märkt att alla spanjorer och latinamerikaner håller stenhårt på deras traditioner och språk och umgängeskrets. Riktigt patriotiska är dessa spansktalande människor här. Behöver inte vara något dåligt, de hade en "Snow Latin Party" förut och det var ju hur fantastiskt kul som helst! Älskar den kulturen! Men jag tänker... Är man inte här för att uppleva en ny kultur? De kanske vill ha samma kultur, deras egna kultur, fast i annat väder och annan natur?

Hur som helst så fick Miguel prata med en annan tjej på spanska och så översatte hon alltihopa. Han ville inte ens försöka prata engelska med mig. Synd, för alltså man har lärt sig såå mycket engelska, det känns hur skönt som helst att prata flytande. Senaste tiden så har vi svenskar börjat prata engelska med varandra också, men det skulle aldrig spansktalande göra. Dock gör inte de från tjeckien det heller. Men tyskarna är bra på att snacka engelska med varandra när det är andra omkring!

Man skulle kunna jämföra köket-situationen med en pizzeria i Stockholm. Om det är folk från turkiet som har öppnat den så känns det ju ganska självklart att de vill anställa annat folk från turkiet så de kan prata deras språk i köket. Men det känns ändå som att det blir en större deal här när det är ett jättestort cafe uppe på berget på en skidort. Det är ju inte riktigt så på någon skidort i Sverige.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar